JACQUES
Chocolade, Belgisch
De chocoladerepen van Jacques gaan terug tot 1936. Het bedrijf werd in 2002 ingelijfd door het Belgisch-Zwitserse Barry Callebaut, om in 2011 in handen te komen van de (kleinere) Nederlands-Belgische chocoladegroep Baronie. Die laatste is ook eigenaar van de Belgische Duc d’O truffels.
DELACRE
Koekjes, niet-Belgisch
De koekjesassortimenten van Delacre gaan terug tot 1891. Maar het bedrijf is al sinds de jaren zestig in buitenlandse handen, eerst van Campbell’s, later van LU/Danone en nu van het Amerikaanse Mondelez (zie ook Cote d’Or).
KLIK OP DE PRODUCTEN
COTE D’OR
Chocolade, niet Belgisch
In 1987 werd de Belgische chocoladetrots verkocht aan het Zwitserse Jacobs Suchard, om na een reeks overnames, fusies en opsplitsingen van multinationals als Philip Morris en Kraft vandaag te behoren tot de merkenportefeuille van de Amerikaanse voedingsgigant Mondelez. De productiefabriek van Cote d’Or in Halle werd vorig jaar overgenomen door Barry Callebaut, de Belgisch-Zwitserse chocoladefabrikant.
IJSBOERKE
IJsroom, Belgisch
De ijsjes van IJsboerke zijn nog altijd in Kempense handen. Niet langer in die van ondernemer Staf Janssens, uit Tielen, maar van het ijsroombedrijf Glacio, uit Beerse. Glacio slaagt waar Waals zakenman Albert Frère (jarenlang de eigenaar) in had gefaald: IJsboerke een nieuw elan geven.
Belgische topmerken niet altijd
in Belgische handen
LOTUS SPECULOOS
Koekjes, Belgisch
Lotus speculoos is de blikvanger van de grootste Belgische koekjesfabrikant, Lotus Bakeries, die onder meer nog de frangipane en de Dinosaurus-kinderkoeken in portefeuille heeft. De ondernemersfamilie Boone is nog altijd de drijvende kracht achter Lotus.
ECONOMIEDEVOS-LEMMENS MOGELIJK VERKOCHT
CVC Capital Partners, de grootste investeringsmaatschappij van Europa, overweegt de verkoop van Continental Foods, het voedingsbedrijf met hoofdzetel in Puurs en met de sauzen van Devos-Lemmens in zijn portefeuille. Dat raakte woensdagavond bekend.
De merknaam Devos-Lemmens is een begrip in Belgische huishoudens. Dat geldt ook voor een ander Belgisch product van Continental Foods: Imperial bakpoeder.
Zuiver Belgisch is Devos-Lemmens al een tijd niet meer. Sinds 1986 is de sauzenicoon in buitenlandse handen, eerst van Campbell’s, nu van CVC Capital Partners. Er zijn wel meer Belgische topmerken die niet in Belgische handen zijn.
TIENSE SUIKER
Suikers, niet Belgisch
Iedereen in België kent de harde suikerklontjes uit Tienen, maar veel minder bekend is dat het bedrijf Tiense Suikerraffinaderij sinds 1989 eigendom is van de Duitse voedingsgroep Südzucker.
MAES PILS
Bier, niet Belgisch
In 1988 fuseerden de Belgische brouwerijen Maes en Alken-Kronenbourg, met een waaier aan Belgische pils- en abdijbieren. Sinds 2008 maakt Alken-Maes deel uit van de Nederlandse biergroep Heineken.
CHAUDFONTAINE
Water, niet Belgisch
Net als Spa haalt Chaudfontaine zijn water uit bronnen in de ondergrond van de provincie Luik. Groot verschil: sinds 2003 is Chaudfontaine in handen van de Amerikaanse drankenreus Coca-Cola.
Wie kent er niet de mayonaises van Devos-Lemmens of de harde klontjes van Tiense Suiker, twee Belgische topmerken in de voedingsrekken van de winkels? Maar het geld achter Devos-Lemmens en Tiense Suiker is helemaal niet Belgisch.
(JOHAN RASKING, BART DE NEVE)
STELLA ARTOIS
Bier, Belgisch
Bierreus AB InBev wordt door Brazilianen geleid en is een wereldbedrijf met een miljardenomzet, maar het hoofdkantoor staat nog altijd in Leuven. Het bier dat er wordt gebrouwen, Stella Artois – mondiaal een topmerk – is dus nog altijd op en top Belgisch.
SPA
Water, Belgisch
De verschillende versies van Spa (met of zonder bruis, met of zonder toegevoegde aromaten) zijn al jaren het uithangbord van de Belgische drankengroep Spadel, die ook de waters van Bru op de markt brengt.
Belgische topmerken niet altijd in Belgische handenWie kent er niet de mayonaises van Devos-Lemmens of de harde klontjes van Tiense Suiker, twee Belgische topmerken in de voedingsrekken van de winkels? Maar het geld achter Devos-Lemmens en Tiense Suiker is helemaal niet Belgisch. (JOHAN RASKING)
ECONOMIEDEVOS-LEMMENS MOGELIJK VERKOCHT
CVC Capital Partners, de grootste investeringsmaatschappij van Europa, overweegt de verkoop van Continental Foods, het voedingsbedrijf met hoofdzetel in Puurs en met de sauzen van Devos-Lemmens in zijn portefeuille. Dat raakte woensdagavond bekend.
De merknaam Devos-Lemmens is een begrip in Belgische huishoudens. Dat geldt ook voor een ander Belgisch product van Continental Foods: Imperial bakpoeder.
Zuiver Belgisch is Devos-Lemmens al een tijd niet meer. Sinds 1986 is de sauzenicoon in buitenlandse handen, eerst van Campbell’s, nu van CVC Capital Partners. Er zijn wel meer Belgische topmerken die niet in Belgische handen zijn.
COTE D’OR
Chocolade, niet Belgisch
In 1987 werd de Belgische chocoladetrots verkocht aan het Zwitserse Jacobs Suchard, om na een reeks overnames, fusies en opsplitsingen van multinationals als Philip Morris en Kraft vandaag te behoren tot de merkenportefeuille van de Amerikaanse voedingsgigant Mondelez. De productiefabriek van Cote d’Or in Halle werd vorig jaar overgenomen door Barry Callebaut, de Belgisch-Zwitserse chocoladefabrikant.
JACQUES
Chocolade, Belgisch
De chocoladerepen van Jacques gaan terug tot 1936. Het bedrijf werd in 2002 ingelijfd door het Belgisch-Zwitserse Barry Callebaut, om in 2011 in handen te komen van de (kleinere) Nederlands-Belgische chocoladegroep Baronie. Die laatste is ook eigenaar van de Belgische Duc d’O truffels.
STELLA ARTOIS
Bier, Belgisch
Bierreus AB InBev wordt door Brazilianen geleid en is een wereldbedrijf met een miljardenomzet, maar het hoofdkantoor staat nog altijd in Leuven. Het bier dat er wordt gebrouwen, Stella Artois – mondiaal een topmerk – is dus nog altijd op en top Belgisch.
MAES PILS
Bier, niet Belgisch
In 1988 fuseerden de Belgische brouwerijen Maes en Alken-Kronenbourg, met een waaier aan Belgische pils- en abdijbieren. Sinds 2008 maakt Alken-Maes deel uit van de Nederlandse biergroep Heineken.
LOTUS SPECULOOS
Koekjes, Belgisch
Lotus speculoos is de blikvanger van de grootste Belgische koekjesfabrikant, Lotus Bakeries, die onder meer nog de frangipane en de Dinosaurus-kinderkoeken in portefeuille heeft. De ondernemersfamilie Boone is nog altijd de drijvende kracht achter Lotus.
DELACRE
Koekjes, niet-Belgisch
De koekjesassortimenten van Delacre gaan terug tot 1891. Maar het bedrijf is al sinds de jaren zestig in buitenlandse handen, eerst van Campbell’s, later van LU/Danone en nu van het Amerikaanse Mondelez (zie ook Cote d’Or).
SPA
Water, Belgisch
De verschillende versies van Spa (met of zonder bruis, met of zonder toegevoegde aromaten) zijn al jaren het uithangbord van de Belgische drankengroep Spadel, die ook de waters van Bru op de markt brengt.
CHAUDFONTAINE
Water, niet Belgisch
Net als Spa haalt Chaudfontaine zijn water uit bronnen in de ondergrond van de provincie Luik. Groot verschil: sinds 2003 is Chaudfontaine in handen van de Amerikaanse drankenreus Coca-Cola.
TIENSE SUIKER
Suikers, niet Belgisch
Iedereen in België kent de harde suikerklontjes uit Tienen, maar veel minder bekend is dat het bedrijf Tiense Suikerraffinaderij sinds 1989 eigendom is van de Duitse voedingsgroep Südzucker.
IJSBOERKE
IJsroom, Belgisch
De ijsjes van IJsboerke zijn nog altijd in Kempense handen. Niet langer in die van ondernemer Staf Janssens, uit Tielen, maar van het ijsroombedrijf Glacio, uit Beerse. Glacio slaagt waar Waals zakenman Albert Frère (jarenlang de eigenaar) in had gefaald: IJsboerke een nieuw elan geven.