1973-1974 Mexico met 'Sayula II'
1977-1978 Nederland met 'Flyer'
1981-1982 Nederland met 'Flyer'
1985-1986 Frankrijk met 'L'Esprit d'Equipe'
1989-1990 Nieuw-Zeeland met 'Steinlager 2'
1993-1994 Nieuw-Zeeland met 'NZ Endeavour'
1997-1998 Zweden met 'EF Language'
2001-2002 Duitsland met 'Illbruck Challenge'
2005-2006 Nederland met 'ABN AMRO I'
2008-2009 Zweden met 'Ericsson 4'
2011-2012 Frankrijk met 'Groupama 4'
2014-2015 VAE met 'Abu Dhabi Ocean Racing'
TOPSPORTVOLVO OCEAN RACE VAN START
Het traject Alicante - Den Haag84.760 km over 11 etappes
Bemanning Acht zeilers + 1 mediaman
De zeilen worden met een zeer geavanceerde 3Di technologie – een 3D perstechniek om de zeilen een vliegvorm te geven - gemaakt.
Maar carbon mag niet worden gebruikt om de aanwezige gps-apparatuur, de enige mogelijke communicatie met de buitenwereld, niet te verstoren.
Gewicht12.500kg
20 meter langDat zijn 5 wagens
Het Abu Dhabi Ocean Racing Team, de winnaar van vorige editie.
De Volvo Ocean 65Porsche op water
Topsnelheid40knopen
Dat is ongeveer
75 km/h
Schipperen tussen snel en veiligVier doden in twaalf edities
Zwijgen is goudNiks privacy, zelfs geen toilet
Zeven boten dobberen momenteel tussen Alicante en Lissabon, aankomstplaats van de eerste etappe. In de tijd van de Croky waren er dat 29, verdeeld over diverse categorieën. 'Die van ons was met zijn 44 voet (13 meter, nvdr.) de kleinste van allemaal, bijna half zo lang als de grootste boten', vertelt Jan Blomme. 'En je weet: hoe groter, hoe sneller. Wij waren al blij als we twaalf knopen haalden. Nu halen ze topsnelheden tot veertig knopen, met boten die speciaal zijn ontworpen voor deze race.'
Ondertussen zijn alle boten zo goed als gelijk, via een one design principe. Reken maar op een totaal kostenplaatje van 12 tot 15 miljoen euro. 'Wij hadden niet eens genoeg geld voor een deftig navigatiesysteem. Drie keer per dag bepaalden we onze positie met een sextant (navigatie-instrument, nvdr.) en de zon. Nu weten ze constant waar ze zich precies bevinden en beschikken ze bovendien over een satelliet voor een accuraat weerbericht. Niet dat ik hun prestatie wil minimaliseren. Integendeel. Tegenwoordig geeft het vakmanschap de doorslag, niet de boot.'
Reis rond de wereld in
een heel klein bootje
De Volvo Ocean Race – voordien de Whitbread Around the World – is een wedstrijd in soms barre weersomstandigheden, belaagd door kliffen, ijsbergen en walvissen. Een constant schipperen dus tussen snelheid en veiligheid. Tijdens de eerste editie – in 1973 – gingen drie bemanningsleden overboord. Ze werden nooit teruggevonden. In 1989 werd onze landgenoot Bart Van den Dwey net op tijd opgevist, maar zijn Britse lotgenoot kon niet meer worden gereanimeerd. Evenmin als de Nederlander Horrevoets, zeven jaar later.
'Het is een constant risico', beaamt Blomme. 'Als je een paar uurtjes gaat cruisen met de vrouw laat je de zeilen zakken bij zwaar weer. In een race blijf je het maximum geven, ook bij zwaar weer. Als ik eraan terugdenk, is het volslagen idioot. Maar ik kan me niet herinneren dat ik ooit een reddingsvest heb gedragen of me aan een liveline klikte. Je denkt altijd dat het alleen een ander kan overkomen. Terwijl zo’n reling toch bijzonder laag is.'
'Frêle truttemiekes'Alle boten hebben minstens
één vrouw aan boord
Belgen in de raceDe legendarische Staf Versluys
West-Vlaming Jan Blomme, onze gids in dit stuk. was één van de zes bemanningsleden.
'Zwijgen is het beste wat je kan doen aan boord', zegt Jan Blomme. 'Weken aan een stuk op mekaars lip geeft onvermijdelijk wrijvingen. Al was het maar iemand die loopt te snuffen. In het begin merk je het niet eens, maar een paar weken later kan het enorm irriteren. Ik heb Staf Versluys eens heel kwaad zien worden, net niet vechten. Maar uiteindelijk was het zijn grote trots dat we samen de finish haalden, waar op andere boten bij een tussenstop al eens iemand moest worden vervangen.
Zo’n boot is dan ook geen hotel, hè. Privacy: niks. Wij hadden destijds nog een toiletje, maar ondertussen gebeurt dat achter een zeiltje, om gewicht te besparen. Of vanop de preekstoel (een metalen constructie achteraan de boot, nvdr.), rechtstreeks in zee. Hygiënischer dan allemaal op dezelfde pot.'
Landgenoten zijn er dit jaar niet bij. In schril contrast met 1981, toen voor het eerst een Belgische boot zich met succes in het avontuur stortte. Skipper van de Croky – eigenlijk Tyfoon VI, maar herdoopt voor de sponsor – was de legendarische Staf Versluys, twaalf jaar geleden om het leven gekomen. Hij zeilde als vijftiende binnen, goed twee weken na de winnaar. Uit handen van lady Diana kreeg Versluys wel een getuigschrift van outstanding seamanship.
Zeven zeilboten begonnen afgelopen zondag in Alicante aan de Volvo Ocean Race, de zwaarste wedstrijd van de wereld, om de drie jaar op de kalender. Eind juni worden de boten in Den Haag verwacht, met bijna 85.000 kilometer op de teller. PAUL DE KEYSER, TOM SONCK
Aan boord is geen enkele comfort. De leefruimte is beperkt en vochtig, privacy ontbreekt, de voedselvoorraad is beperkt en vaak instant. Gewerkt wordt in ploegendienst, maar tijdens zware omstandigheden moet iedereen paraat zijn.
'Wij namen alle proviand mee aan boord, zegt Blomme. Brood, conserven, drinkwater. Onze tanden poetsten we met zeewater. Tegenwoordig hebben ze een watermaker mee, die zeewater in geen tijd omzet in drinkwater. De voeding bestaat voornamelijk uit poeder. Een beetje water erbij en klaar. Plaats en gewicht bespaard.'
Etappe 1
Etappe 2
Etappe 3
Etappe 4
Etappe 5
Etappe 6
Etappe 7
Etappe 8
Etappe 9
Etappe 10
Etappe 11
Wel wind, geen carbon in de zeilen
Maar wel een 'watermaker'Toptechnologie aan boord
Bredenaar Staf Versluys: hij zeilde tweemaal de wereld rond.
De langste etappe van deze editie is die van Auckland naar het Braziliaanse Itajai, over liefst 14.000 kilometer. Goed voor een paar weken onafgebroken dobberen.
'Het langste wat ik ooit meemaakte, was de openingsetappe van Portsmouth naar Kaapstad', aldus Blomme. 'Negenenveertig dagen aan één stuk op zee, terwijl zo’n zeilboot niet meteen luxe of veel ruimte biedt. Buiten de skipper liepen we wacht per twee, terwijl de vier anderen ondertussen benedendeks konden rusten in enge kooien. In principe toch, want als het stormde of er moest een zeil worden vervangen, was het sowieso bijspringen geblazen.
Na iedere etappe volgt gelukkig een pauze. Van een paar dagen tot verschillende weken. Waar dat vroeger veelal vakantie betekende, krijgt de volledige crew nu meteen een herstelprogramma voorgelegd om de stramme spieren weer tot leven te wekken. Ondertussen staat een peloton van een vijftigtal medewerkers paraat voor de nodige herstellingen en het onderhoud van de boot.
De ondertussen legendarische zeilwedstrijd om de wereld wordt elke drie jaar gehouden. De eerste editie ging in 1973 van start.
Het idee komt uit Engeland. De Engelse brouwerij Whitbread was bereid om de race te sponsoren. De eerste "Whitbread Round the World Race" ging een jaar later van start in de marinebasis van Portsmouth met zeventien boten en 167 zeilers. Sinds 2005 is Volvo de hoofdsponsor.
Een eenvoudige watermaker kan per dag rond 100 liter drinkwater uit zeewater produceren. Een semi permeabele membraan in het huis werkt als moleculaire filter.
Het zeewater wordt met een druk van rond 55 bar door het pompen met de hendel tegen de membraan gedrukt.
Alleen de watermoleculen kunnen de membraan passeren, de zoutmoleculen worden door de membraan tegengehouden en uit het systeem gespoeld.
Elk team zeilt met hetzelfde type boot: de Volvo Ocean 65.
Tactiek en strategie zullen daarom meer dan ooit beslissend zijn bij het winnen van de race.
11etappes
WinnaarsNederland is recordhouder
Opvallend: alle boten hebben minstens één vrouw aan boord, zestien in totaal. Die van de Verenigde Naties (Clean Seas) met de Britse Dee Caffari zelfs een vrouwelijke skipper naast nog vier andere dames.
'Bij ons was er destijds ook eentje, Ann Lippens', haalt Blomme de schouders op. 'Ik herinner me zelfs een boot met alleen maar vrouwen. Waarom ook niet? Dit is evengoed een vrouwensport. Uiteraard mogen het geen frêle truttemiekes zijn, maar karakter is even belangrijk als kracht.Er doen slechts zeven boten mee, samen hoop en al zestig man. Die worden echt niet zomaar aangeworven. Het begint met een sponsor die een gereputeerde skipper kiest. Die kent het wereldje uiteraard op zijn duimpje en pikt er zijn bemanning uit. Sterke beren, maar ook meer technisch bedreven krachten. Dat kunnen dus perfect ook vrouwen zijn.'
HistorieHoofdsponsor = naam van de race
Totaal zeiloppervlak578m2
Dat is meer dan twee tennisvelden
Start in Alicante, Spanje
Zondag, 22 oktober 2017
Alicante - Madeira - Lissabon
2.685 km
Lissabon - Kaapstad, Zuid-Afrika
12.960 km
Kaapstad - Melbourne, Australië
12.035 km
Melbourne - Hongkong, China
11.110 km
Hongkong - Kanton
185 km
Kanton - Auckland, Australië
11.297 km
Auckland - Itajai, Brazilië
14.075 km
Itajai - Newport, VS
10.556 km
Newport - Cardiff, Wales
6.110 km
Cardiff - Göteborg, Zweden
2.405 km
Göteborg - Den Haag
1.296 km
Finish in Den Haag, Nederland
Eind juni, 2018
Reis rond de wereld in een heel klein bootjeZeven zeilboten begonnen afgelopen zondag in Alicante aan de Volvo Ocean Race, de zwaarste wedstrijd van de wereld, om de drie jaar op de kalender. Eind juni worden de boten in Den Haag verwacht, met bijna 85.000 kilometer op de teller. PDK, TS
TOPSPORTVOLVO OCEAN RACE VAN START